čtvrtek 11. března 2021

Vyhlídka Belvedér, Děčínsko



Vyhlídka Belvedér umožňuje krásný výhled do 130 metrů hlubokého kaňonu řeky Labe. A tak není divu, že se stala jednou z mých oblíbených míst na Děčínsku.

Pokud tě zajímá i trocha historie, tak si určitě něco vyhledej. Ve zkratce - dějiny terasy sahají až na přelom 18. století k rodu rakouských šlechticů italského původu, jejichž erb je na terase stále k vidění. 

A jak se sem dostaneš?
Možností je hned několik, od jednodušších, po tu pro zdatnější. 

Vedle vyhlídky je Hotel Belveder a kousek od něj parkoviště, takže pokud nejsi zrovna zdatný turista, nebo nemáš prostě svůj den, tak můžeš dojet až sem. K vyhlídce už je to jen pár kroků a to zvládneš. 

Kdo se chce přeci jen trochu projít, může nechat auto v jedné z vedlejších vesnic a po značené turistické cestě dojít až na vyhlídku. Konec konců klidně můžeš jít i z Děčína. 

A pokud jsi to právě ty, kdo raději zdolává výškové metry, tak se můžeš vydat od přívozu v Dolním Žlebu starou kamennou stezkou. Trasa ale není nijak značená. 

Než si to naplánuješ, tak ti prozradím jedno tajemství. Za tu dobu, co sem chodíme, jsme nikdy nešli odjinud, než z parkoviště. Uf, je to venku, jupííí! 
Nikdy to ale není o tom se podívat pouze k altánu a na vyhlídku. Když budeš chtít, můžeš se projít po hřebeni dál a jelikož je lemovaný skalami, tak si může vychutnat výhledy do kaňonu i z jiných míst, ale je třeba být dost opatrný. A pokud máš v telefonu nějaké mapy, můžeš si tam udělat hezký okruh a ještě třeba vědět, na jaký skalní masiv zrovna koukáš :-)

Tady ti nechávám odkaz na vyznačenou vyhlídku na mapy.cz Vyhlídka Belvedér (otevírá se v novém okně prohlížeče a je potřeba potvrdit přesměrování). Jestli to využiješ, nechám na tobě :-)

Když jsem se dívala na fotky, které bych sem ráda dala, zjistila jsem, že jsme tu byli vždycky snad jen na podzim, nebo v zimě. A nebo jsem prostě nefotila a už si to nepamatuju :-) A všechny jsou z telefonu, tak omluv i tu kvalitu. Doufám, že i tak se ti budou líbit a přijedeš se sem podívat.

A teď hurá na virtuální prohlídku Belvedérem ... 🌄


Belvedér hotel a Sala terrena

Belvedér - vyhlídkové místo





Pohled z altánu na levou stranu kaňonu



Při hezkém počasí jsou v dáli už vidět německé hřebeny


Skalní masiv se Sarajevskou stěnou - lezci budou vědět






Pozůstatky Saly terreny u vyhlídky








Tyhle pohledy já prostě žeru, to snad nejde ani jinak!

Vím, že doba, ve které píši tenhle článek je, jak to říct, divná a pokud nejsi z dané lokality, tak neumožňuje cestování. Až se to všechno uklidní, tak sem určitě přijeď. Podíváš se zase na nové místo, prozkoumáš to tu a nebo si jen vyčistíš hlavu :-)

Vybrala jsem pár odkazů, které by se ti mohli hodit.
Hotel Belvedér - pokud tě místo zaujalo natolik, že se tu chceš ubytovat, mrkni na stránky hotelu - http://belvederhotel.cz/

A jelikož je v okolí spousta krásných míst a na některých z nich jsem i byla, tak jsem vybrala pár stránek kde se o nich píše. O některých z nich, bude ještě další článek, tak se těšte :-)

Tipy na výlety v okolí:
Travelking - různá místa v okolí Belvedéru (já zbožňuji Děčínský Sněžník)https://travelking.cz/travelpedia/tip/vyhlidka-belveder

Skály Tisá - pro milovníky skal a skalních měst určitě doporučuji navštívit nejen jejich stránky, ale i samotnou Tisou - https://www.skalytisa.cz/

Pokud se ti článek líbil, tak jsem moc ráda :-)

Klidně jej sdílej mezi ostatní a těš se, o čem napíšu příště :-)
Ostatní články o pěších toulkách najdeš tady Pěší toulky

Měj se krásně!
Ma




Žádné komentáře:

Okomentovat