úterý 28. února 2017

Švýcarsko a já!


Krásné odpoledne, milí čtenáři!

Dnes bych se s Vámi ráda podělila o kus sama sebe. Z názvu už je jasné, že dnešní článek bude o Švýcarsku, respektive o tom, proč a jak jsem si ho mohla zamilovat, aniž bych tam byla.

Abych uvedla vše na pravou míru, na stránkách blogerky.cz byla ve spolupráci s webem mojesvycarsko.com vyhlášena výzva, kdy ta nejlepší z nás získá čtyřdenní cestu Švýcarskem.

Podtrženo. Sečteno. To bych nebyla já, kdybych se jí nezúčastnila!

Co si představím, když se řekne Švýcarsko?


Hory! Ano, jsou to hory. Vybavím si nespočet různých pohledů na zasněžené vrcholky hor. Na jakousi střechu světa, která je zahalená bílými oblaky a hustou mlhou. A víte co se stane, když zafouká vítr a vy spatříte tu krásu s několikatisícovými vrcholky?
Mrazí Vás a tají se Vám dech. Jako mně teď! Ten pocit nelze popsat. Nelze ho vyjádřit slovy. Ten se prostě musí zažít.
Takový horský masiv Monte Rosa. Snad nejfotogeničtější hora Matterhorn. A co teprve všem ze zeměpisu známý nejvyšší vrchol Evropy, Mont Blanc.

Zdroj: www.zermatt.ch

Autosalon v Ženevě. Kdo mě zná, tak ví, že jsem na ten motorismus a tak asi není žádnou novinkou, že vím i o tomhle slavném autosalonu. Letos bude zahájen již 87. ročník této výstavy, při které zaplesá srdce nejednomu automobilovému nadšenci. A abych pravdu řekla, zvažuji, že se tam letos vydám.

Brabus 900 - Base S 65 Coupé                                                                                                                          Zdroj: www.gims.swiss

Opevnění. Nedávno jsem shlédla velice zajímavý dokument pojednávající o způsobu opevnění této relativně malé země. Ve svůj prospěch dokázala využít i vysokohorské podmínky a zřídit zde fortifikační síť, která by byla v případě vpádu nepřítele na území, jistě i účinná. Za zmínku dál stojí určitě to, že obranný systém byl doplněn o modernizované zbraně ještě v 90. letech minulého století. A teprve později začala armáda postupně tyto objekty opouštět a některé z nich jsou volně přístupné i nám, civilistům.

Ne, opravdu se nejedná o víkendový dům ale o maskování armádního objektu :-)                                    Zdroj: zapisnik.fortif.net

Hodinky. Kdo by neznal ty švýcarské, že? A prý si je můžete nařídit i podle vlaků, jak jsou Švýcaři dochvilní :-).

Zdroj: www.iwc.com

Čokoláda. Mňami, mňami, nějakou pořádnou bych ochutnala. Kdo by nevěděl, tak třeba čokoláda Toblerone je zdejší výroby a ten obrázek hory na ní, to je výše zmíněný Matterhorn.

Vidíte, podoba tam je! :-)                                                                                                                            Zdroj: www.trevellers.com

Vím, že bych v psaní mohla pokračovat dál, ale pokud budu vybraná a budu psát další článek o této krásné zemi, musím něco nechat v tajnosti :-).

Takže, dámy a pánové, prosím, teple se oblečte, seřiďte si hodinky a své sportovní vozy nechte v garáži, jelikož vyrážíme do hor a v Zermattu spalovací motory nejsou vítány!

Přeji Vám krásný a úspěšný den! :-)

Vaše Ma

2 komentáře:

  1. Pěkný článek. Také jsem o účasti v té soutěži přemýšlela, ale nakonec jsem se na to nějak vykašlala. A co? Byla jsi na tom autosalonu v Ženevě? My tam s přítelem plánujeme jet až příští rok, tak snad se nám to bude líbit, tak jak to prezentují v televizi a médiích :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! To je škoda, třeba by se ti poštěstilo a já bych pak mohla číst o dalším skvělém zážitku :-)
      Nakonec jsme nejeli, jelikož bylo hodně práce okolo. Tak snad obě vyrazíme příští rok a budeme spokojené ;-)

      Vymazat